PDF Drukuj Email

HISTORIA

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ozorkowie funkcjonuje  w oparciu o " Prawo  Spółdzielcze " od 1 stycznia 1981 roku. Natomiast   początki    jej istnienia sięgają 1937 roku, kiedy to prężni okoliczni rolnicy zorganizowali skup mleka,   z którego w jednym  miejscu zaczęli wytwarzać masło, śmietanę    i  twarogi. Bardzo szybko okazało się, że produkty te zdobyły uznanie nie tylko mieszkańców Ozorkowa, ale także okolic, w tym blisko położonej Łodzi. Masło   z Ozorkowa stało się najbardziej poszukiwanym wyrobem. Jego tradycyjna receptura zachwyca smakiem do dzisiejszego dnia.

W całej swej  historii  Spółdzielnia  ciągle rozwijała się i unowocześniała bazę przetwórczą. Przy  realizacji  zadań  Spółdzielnia  współpracuje  z  krajowymi    i  zagranicznymi podmiotami gospodarczymi. Członkami Spółdzielni są dostawcy mleka, a także osoby związane ze Spółdzielnią, w tym również  pracownicy.

Przedmiotem działalności Spółdzielni jest przede wszystkim prowadzenie wszelkich działań w zakresie skupu mleka, jego przetwórstwa oraz zbytu gotowych produktów, a także handel hurtowy i detaliczny mlekiem i wyrobami mleczarskimi.

Spółdzielnia jest producentem szerokiego asortymentu zdrowych i smacznych artykułów mleczarskich, takich jak: mleko spożywcze, śmietana i śmietanka spożywcza, sery twarogówe, sery żółte, napoje mleczne fermentowane : kefir, zsiadłe mleko, maślanka, jogurt naturalny i owocowy, serki smalowe i masło.

historia.jpg